banner-pods.nw-website

Poëzie op de stoep 2022

Amsterdam Nieuw-West

Na drie geslaagde edities ‘Poëzie op de stoep’ brengt Granate nu een andere vorm voor ‘Poëzie op de stoep’ naar voren: Poëzie op de bloempotten!

Wat gaat er gebeuren

Met haar project Poëzie op de stoep | Editie Amsterdam Nieuw-West versiert Granate de stoepen van Amsterdam Nieuw-West met plaatselijke poëzie. Tijdens dit project worden in de vorm van een poëzieroute 21 korte gedichten van dichters uit Amsterdam Nieuw-West gekalligrafeerd op de 21 bloempotten langs de Burgermeester de Vlugtlaan.

Poëzie, op de stoep!

Tussen de snelle auto’s en fietsen in het Amsterdamse verkeer ontsnappen wijkbewoners aan de haast door zich terug te trekken in hun eigen woonwijken. Amsterdam Nieuw-West is een levendig stadsdeel waar de vele culturen van de wereld in terugkomen. De Burgermeester de Vlugtlaan is één van de slagaders van Nieuw-West waar men op organische wijze opgaat tussen de vele bakkers, groenteboeren en restaurantjes. Een samensmelting van vrienden die elkaar ontmoeten, familieleden die elkaar begroeten, scholieren die bij hun fietsen blijven hangen en buren die naar elkaar zwaaien. In dit deel van Amsterdam Nieuw-West is nog veel ruimte voor de ontwikkeling van kunst- en cultuur en de levendigheid hiervan onder bewoners. Zo geven gedichten in de openbare ruimte aanleiding tot verbinding; ze bieden herkenning en zetten aan tot gesprek. Of het zich nu presenteert via monumenten of moderne kunst, de vormen van de stad bieden altijd een podium aan de schoonheid van taal.

Kalligrafie

Voor het aanbrengen van de gedichten kiezen we voor de kunstvorm kalligrafie. De uitvoering wordt gedaan door kunstenaar Sandor Sweet en kunstenaar Ahmed Emin Batman van Stichting Zichtbaar en hun team van kalligrafen. In overleg met onze kalligrafen zullen we voor de bloempotten een mooi, helder en toch sierlijk lettertype kiezen dat bij de bloempotten past.

Dichters & gedichten

We kiezen voor levende dichters, juist omdat de stad leeft. Omdat poëzie leeft. Wij laten de buurt zien wat de buurt aan poëzie en kunst te bieden heeft. Daarom zijn wij zelf op zoek gegaan naar 21 dichters uit Nieuw-West die op de bloempotten met hun tekst vertoond willen worden. Dichters die meedoen, moeten geboren, woonachtig of werkzaam zijn in Amsterdam Nieuw-West. Doordat zij al met de buurt bekend zijn of een verbinding hebben, geven zij de ware kracht aan de buurt het vertellen van wat er speelt in de wijk en dienen zij ook direct als ambassadeurs voor het zichtbaar maken van ons project onder buurtbewoners.

Hoe werkt dat?

De selectie van de gedichten voor Poëzie op de stoep 2022 | Amsterdam Nieuw-West Bloeit op! gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gedicht bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximaal vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag onder alle genres vallen, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gaat over Amsterdam Nieuw West. Laat je inspireren door jouw herinneringen, gevoelens of toekomstwensen voor dit stadsdeel;
  • Iedere dichter van 0 tot 110 mag meedoen;
  • Het gedicht is Nederlandstalig. Het mag een onderdeel zijn van een al bestaand gedicht, mits het aan bovenstaande voorwaarden voldoet;
  • Je kunt alleen deelnemen met een eigen gedicht. Het is niet de bedoeling dat je iemand anders opgeeft voor dit project.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam stadsdeel Noord, Fonds voor Noord en Het Amsterdamsche Fonds.

0

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!