Poëzie op de Stoep

#PODS

Granate versiert de stoepen met poëzie.

Onder het project, ‘Poëzie op de Stoep’ #PODS, versieren we de stoepen van onze steden en dorpen met gedichten van lokale dichters. Amsterdam is de eerste stad, maar we komen graag bij jouw dorp, stad, wijk en buurt langs.

Om alle bewoners in Amsterdam te verbinden hebben we gekozen voor gedichten die universeel, simpel, vrolijk en verbindend zijn. Kunst die een glimlach tovert op het gezicht van voorbijgangers. Voor Poëzie op de stoep hebben we dichters uitgenodigd die dichtbij de haltes van tramlijn 3 wonen of werken. Op deze wijze brengen we de dichter en zijn/haar buurtbewoners bij elkaar. Wij laten de buurt zien wat de buurt aan poëzie en kunst te bieden heeft. Poëzie op de Stoep is er voor iedereen die de straten van Amsterdam betreedt. Jong en oud, vaste bewoner en passant, toerist en local.

In 2018 werd Poëzie op de Stoep als pilot uitgevoerd en in de zomer van 2020 zijn elke van de 25 haltes van de tramlijn 3 in de stadsdelen West, Centrum, Zuid en Oost voorzien van een op de stoep gekalligrafeerd gedicht van een dichter uit de buurt.

Poëzie op de Stoep

Poëzieroute

Het project #PODS 2020 is gestart met poëzie op de stoepen langs tramlijn 3 en gaat verder langs de stoepen in Amsterdam-Noord. We kiezen voor locaties die onkarakteristiek en afwijkend zijn. Niet per se de hotspots en toeristische trekpleisters zullen poëziestoepen krijgen, maar juist, binnen die drukke wijken, de binnendoorwegen en kleinere pleintjes. Zo creëren wij nieuwe trekpleisters in plaats van in te spelen op de oude. De stoepen langs de tramlijnen bieden ook de bewoners die ziek of slecht ter been zijn een mogelijkheid om op ieder moment de tram in te stappen naar de volgende halte waar weer een gedicht op de stoep op hen staat te wachten. We streven ernaar hiermee twee poëzieroutes gereed te hebben aan het eind van 2021.

Poëzie op de Stoep

Artikelen

NRC Is Joyce Roodnat talloze malen blind over een prachtig gedicht heen gelopen? In Amsterdam blijken bij alle haltes van tramlijn 3 gedichten op de grond aangebracht. Lees hier het hele artikel

Oost Online Poëzie op de stoep is een project dat loopt van de halte Flevopark van tram 3 tot de eindhalte in West. In de buurt van alle haltes van lijn 3 worden gedichten op de stoep gekalligrafeerd. Lees hier het hele artikel

Het Parool Wie op tram 3 staat te wachten, heeft voortaan wat te lezen. Op de stoep van elk van de 25 haltes van de tramlijn – in West, Centrum, Zuid en Oost -kalligrafeert de Stichting Granate een gedicht. Lees hier het hele artikel

Oost Online Het project Poëzie op de stoep is van Nafiss Nia die met haar Stichting Granate film-en poëzieprojecten ontwikkelt, produceert en presenteert. Lees hier het hele artikel

Poëzie op de stoep blijft niet alleen in Amsterdam. We gaan langzaam maar zeker naar andere steden en dorpen in Nederland. Wil je ons in je dorp, wijk of buurt? Laat het ons weten!

Klik hier of op de granaatappeltjes voor meer info!

Poëzie op de Stoep 2019/2020

Mede door de enthousiaste reacties van buurtbewoners, passanten en toeristen, op PODS in de Frederik Hendrikbuurt, is PODS een langere route aangegaan. Deze loopt langs tramlijn 3, waardoor stadsdelen Oost, Zuid, Centrum en West door tram én poëzie met elkaar verbonden zijn.

Voor deze route hebben we 25 dichters gevraagd een zelfgeschreven 4 regelig gedicht aan te dragen. De voorwaarden waren dat de dichter een binding had met de wijk waar het gedicht zou komen te liggen. Het thema was vrij, zolang het maar hoopvol, verbindend en vrolijk zou zijn. De gedichten zijn vervolgens door een team van kalligrafen met de hand in verschillende wijken aangebracht.

Vanwege de zware regenbuien in 2019 en de uitbraak van Covid-19 in de lente van 2020 hebben we onze plannen een paar maanden moeten verschuiven. Bekijk hier de feestelijke opening van de PODS route, die plaatsgevonden heeft op 1 augustus 2020.

Dichters & Gedichten

Selectie gedichten

De selectie van de gedichten voor #PODS 2020 in Amsterdam gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gedicht is Nederlandstalig en bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximum vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag een deel van een lang gedicht zijn, zolang de bovenstaande regel van toepassing is;
  • Het gedicht heeft een vrij thema, zolang de toon van het gedicht hoopvol, vrolijk en verbindend is;
  • Het gedicht mag in alle genres, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gedicht is van een dichter die in Amsterdam woont, werkt of daar geboren is;
  • Wij kiezen, waar mogelijk, voor onzichtbaar talent en dichtende bewoners geboren en/of wonend in de betreffende straat;

    Inzenden voor de editie PODS2020 is niet meer mogelijk.

Uitvoering

Voor het aanbrengen van de poëzie kiezen we ook voor een kunstvorm. De verf wordt eerst gezet met sjablonen en daarna bewerkt met de hand. Het is een kunst- en een monnikenwerk, elke letter zal minuscuul afwijken, en de imperfecties maken het geheel levend. De poëzie wordt met witte verf en kwast aangebracht door een team van kalligrafen op het steen.

Poëzie op de Stoep
Poëzie op de stoep 2020 is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente Amsterdam, AFK en PBCF NH.

Dichters

Voor Poëzie op de stoep in Amsterdam hebben we gekozen voor dichters die in Amsterdam wonen. Daarbij streven we ernaar om bij iedere halte voor een dichter te kiezen die in de buurt van de halte woont, werkt of daar geboren is. Als er niet genoeg dichters gevonden zijn, komen ook dichters in aanmerking die in die buurt gewoond of gewerkt hebben.
Voor de editie 2020 langs de 25 haltes van tramlijn 3, deden de volgende dichters mee:

Anne van Amstel, Anthonie Holslag, Boris Kanen, Brechje Meijers, Dorien de Wit, Ernest R. Kramer, Gita Hacham, Gökhan Aksoy, Irene Schoenmacker, Jos van Hest, K. Schippers, Kees Godefrooij, Kelly Verdonk, Lien de Coster, Luan Buleshkaj, Marjolijn van Kooten, Méland Langeveld, Narcis Zohrehnassab, Nelleke Lamme- den Boer, Robin Veen, Sander Koolwijk, Senna Laura Leezenberg, Simon Mulder en Tieka Masfar. 

De start van Poëzie op de stoep | PODS pilot 2018

Het project Poëzie op de stoep | #PODS deed zijn entree in het najaar van 2018 als een pilot project met gedichten van Sophienne Bos, Nafiss Nia en wijlen Ronald M. Offerman en later in 2019 met een gedicht van Diana Ozon. Door overweldigende reacties van de buurbewoners, voorbijgangers en dichters heeft Granate haar project uitgebreid tot een poëzieroute langs 25 haltes van tramlijn 3. 

Kijk hier naar de opening van PODS pilot