Comité van Aanbeveling
Zij geven Granate een gezicht
Het Comité van Aanbeveling van Granate bestaat uit een groep vooraanstaande personen uit de wereld van de kunst, cultuur, media en educatie die Granate een warm hart toedraagt. Wij vinden het een eer dat de volgende leden de uitstraling van onze stichting helpen vergroten en met hun kennis, ervaring en betrokkenheid de missie van Granate willen ondersteunen.
-
Annick van Beukering
Annick van Beukering studeerde kunstgeschiedenis in Leiden maar ontdekte al snel dat er meer is dan Rembrandt en Van Gogh en startte zo haar eigen ontdekkingstocht. Op haar huidige positie in het educatieve veld beschouwt ze de beeldende kunst in al haar verscheidenheid nog steeds als belangrijke leidraad.
“Mensen die met zoveel passie de film en poezie voor het voetlicht brengen, kan je niet anders dan bewonderen..”
-
Beri Shalmashi
Beri Shalmashi studeerde onder andere aan de Nederlandse Filmacademie. Naast haar werk als scenarist en regisseur schrijft zij ook columns, essays en recensies voor onder andere de Volkskrant en de Filmkrant. Daarnaast is ze directeur van platform Avanti en doceert aan het Sandberg Instituut.
“Granate heeft een sterke drive om een verscheidenheid aan vertellers op een altijd creatieve manier aan het publiek te verbinden. Granate zit barstensvol pit.”
-
Carmelita Serkei
Carmelita Serkei bevindt zich sinds 1986 in het culturele veld. Met name thema’s als diversiteit en inclusiviteit binnen media en cultuur vormen een belangrijk onderdeel van haar werk. Ook talentontwikkeling vormt voor haar een belangrijke drijfveer in haar werk als trainer, coach en manager op het gebied van interculturaliteit en emancipatie.
“Granate koppelt professionaliteit aan passie en liefde voor de kunsten en komt zo tot hoogwaardige nieuwe en verrassende producties. Overtuigend is ook de vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen om bij te dragen aan culturele diversiteit in de Nederlandse film en literatuur.”
-
Dr Henk Looijesteijn
Henk Looijesteijn studeerde geschiedenis en promoveerde aan het Europees Universitair Instituut te Florence. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw. Ook is hij auteur van meerdere boeken en publicaties die ingaan op de geschiedenis van de Nederlandse cultuur.
“Nederland is in de Gouden Eeuw diepgaand beïnvloed door mensen en ideeën van buiten de grenzen. Granate beijvert zich voor een hernieuwde kruisbestuiving van Nederlandse en niet-Nederlandse cultuur, want een cultuur die zich afsluit voor invloeden van buiten is een dode cultuur.”
-
Erna Staal
Erna Staal begon als conservator bij het Letterkundig Museum en vervolgde haar loopbaan als redacteur en later hoofdredacteur bij uitgeverij AtlasContact. Sinds 2016 is ze weer met heel veel plezier terug naar de boeken. Momenteel is ze directeur van bibliotheek Chocoladefabriek Gouda en bestuursvoorzitter van de Stichting CPNB.
“Ik ontmoette Nafiss Nia rond 2004 en was direct onder de indruk van haar vitaliteit en verbeeldingskracht. Wat zij met Granate heeft neergezet, verdient alle lof. Granate laat zien dat inclusiviteit niet bij denken ophoudt. Je gaat het ‘gewoon’ organiseren!”
-
Jana Beranová
Jana Beranová is een Tsjechisch-Nederlandse dichter en vertaler. Van 2009-2010 was zij Stadsdichter van Rotterdam. Tevens is zij docent poëzie aan de Amsterdamse schrijversvakschool. Ook is Beranová politiek actief binnen de schrijversorganisatie International PEN, dat zich inzet voor vervolgde schrijvers.
“De missie van Granate steun ik al jaren! Granate onderzoekt en verbindt culturen en disciplines.”
-
Janice Deul
Janice Deul is een Surinaams-Nederlandse fashion activiste met een achtergrond in de journalistiek. Ze maakt zich sterk voor meer diversiteit in de mode, media en de creatieve & culturele sector. Momenteel is ze als co-curator verbonden aan een grote mode-expositie in Centraal Museum Utrecht. Daarnaast werkt ze aan een handboek over mode en inclusie.
“Organisaties als Granate moeten we koesteren omdat zij het Nederlandse cultuurlandschap net iets mooier kleuren”
-
Maarten van der Werf
Maarten van der Werf is historicus, vertaler en redacteur. Hij vertaalde onder meer de autobiografie Ontheemd van Edward Said en Golden Years van Ali Eskanderian en was eindredacteur van de (web)tijdschriften Eutopia Magazine en ExPonto.
“De evenementen van Granate zijn tegelijkertijd kwalitatief hoogstaand en toegankelijk. Ze bieden een gevarieerde en veelvormige mix van gedichten, verhalen en film in een ontspannen omgeving, voorgedragen, verteld, geproduceerd, georganiseerd en gepresenteerd door mensen van velerlei culturele achtergrond. Een baken van inclusiviteit in een klimaat dat daar vijandig tegenover staat.”
-
Myrle Tjoeng
Myrle Tjoeng begon haar loopbaan bij de NCRV-radio voor culturele programma’s. Ook werkte zij 23 jaar als programmamaker bij De Rode Hoed. Ze organiseerde onder meer maatschappelijk geëngageerde symposia, en poëzie georiënteerde evenementen waaronder De week van de poëzie. Als kleine zelfstandige werkt zij nu met name aan projecten omtrent poëzie, nog immer de grondtoon van haar activiteiten.
“Alles wat ik heb gedaan en doe komt samen in de veelzijdigheid van Granate.”
-
Natalie Beckers
Natalie Beckers beweegt zich op het snijvlak van kunst & cultuur en mens & maatschappij. Wat haar drijft is de kracht van kunst en cultuur als aanjager van verandering en toenadering. Dit doet zij als adjunct-directeur bij Podium Mozaïek, als voorzitter van Operatie Periscoop en in het verleden onder meer bij Stichting Young in Prison.
“Wat ik zo bijzonder vind aan Granate is dat zij op hun eigen, enorm gastvrije, manier prachtige events neerzetten waar ze een grote groep hartelijke, betrokken en diverse mensen bij elkaar brengen en waar je vandaan komt met een rijk gevoel dat nog lang blijft hangen.”
-
Raj Mohan
Raj Mohan is een Nederlandse zanger en songwriter, die in Bhojpuri zingt. In 2011 bracht hij zijn eerste popalbum uit met Sarnami-Bhojpuri-teksten samen met Hindi-liedjes en gedichten die hij zelf schreef en componeerde.
“Granate vult de leemte die er is bij de gevestigde culturele organisaties van een veranderende samenleving. Ze vervult daarmee een bijzonder belangrijke rol in een maatschappij die snakt naar verandering en diversiteit. In theorie wordt al jaren ‘gestreefd’ naar pluriformiteit terwijl de werkelijkheid duidelijk anders laat zien.”