Een maandelijks programma waarin dichters elke keer een maatschappelijk thema
aankaarten
vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek.

Waar staat poëzie in de huidige samenleving? Hoe kunnen dichters bijdragen, veranderen, bewust maken, troost bieden, kritisch zijn, diverser en inclusiever maken?

 

Is er een rol weggelegd voor geëngageerde poëzie-beoefenaars om naast (of samen met) andere kunstvormen verschil te maken in het maatschappelijke debat over kwesties als nieuwkomers, onverdraagzaamheid, tolerantie, wij versus zij houding, anders-zijn, het ik-center-syndroom en diversity fatigue? Hoe kijken deze makers naar het leven om hen heen en naar de rol die zij uitoefenen? Kunnen hun woorden het verschil maken? En zo ja, hoe?

Programma

In 2022 organiseert Granate een maandelijks programma met als titel: Words That Matter. Het programma bestaat uit 10 korte edities van 1,5 uur (inclusief lunch) en 2 lange edities van 3 uur (inclusief diner). Elke editie wordt tot in de details toegespitst op het thema dat tijdens die editie wordt aangekaart. Dat betekent dat de bezoekers het thema met alle zintuigen beleven: van horen en zien tot ruiken, smaken en voelen. We nemen actuele thema’s onder de loep, maar gaan ze niet uitvergroten. We zoomen juist in op onderwerpen die dicht op de huid zitten.

Hieronder een overzicht van de maandelijkse programma’s en een toelichting op de thema’s die de revue passeren:

Curatoren

Voor het programma van Words That Matter hebben we 10 makers, bestaande uit dichters, filmmakers,  danser en muzikanten uitgenodigd die eerder bij onze activiteiten hebben opgetreden om Granate als curator  bij te staan en te adviseren bij het aanvullen en inrichten van programma’s en het selecteren van de  deelnemers van de 12 edities. De curatoren zijn: Rachel Rumai Diaz (dichter en danser), Beri Shalmashi

(filmmaker en schrijver), Farid Sheek (muzikant en componist), Maureen Ghazal (dichter, poëzieredacteur  Revisor), Jörgen Gario UNOM (dichter en beeldende kunstenaar), Gita Hacham (dichter en schrijver), Nadia  Ezzeroili (Columnist en journalist), Sander Koolwijk (dichter en medeorganisator Festina Lente), Marthe van  Bronkhorst (dichter en theatermaker) en Aurora Guds (dichter en medeorganisator Eijlders Dichters).