Een documentaireserie, waarin dichters elke keer een maatschappelijk thema aankaarten vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek.
Waar staat poëzie in de huidige samenleving? Hoe kunnen dichters bijdragen, veranderen, bewust maken, troost bieden, kritisch zijn, diverser en inclusiever maken?
Is er een rol weggelegd voor geëngageerde poëzie-beoefenaars om naast (of samen met) andere kunstvormen verschil te maken in het maatschappelijke debat over kwesties als moederschap, onverdraagzaamheid, adoptie, wij versus zij houding, ongeschreven regels, en diversity fatigue? Hoe kijken deze makers naar het leven om hen heen en naar de rol die zij uitoefenen? Kunnen hun woorden het verschil maken? En zo ja, hoe?
Documentaireserie
In 2022 produceerde Granate een reeks korte documentaires met als titel: Words That Matter, waarin dichters in elk programma een maatschappelijk thema aankaarten vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek. We bespreken de thema’s niet in de volle breedte, maar zoomen juist in op de persoonlijke en herkenbare belevingen van de deelnemende makers.
Curatoren
Voor het programma van Words That Matter hebben we 10 makers, bestaande uit dichters, filmmakers, danser en muzikanten uitgenodigd om Granate als curator bij te staan en te adviseren bij het aanvullen en inrichten van programma’s en het selecteren van de deelnemers van de 12 edities. De curatoren zijn (van links naar rechts):
Maureen Ghazal (dichter, poëzieredacteur De Revisor), Farid Sheek (muzikant en componist), Beri Shalmashi (filmmaker en schrijver), Nanne Nauta (dichter en uitgever), Marthe van Bronkhorst (dichter en theatermaker), Sander Koolwijk (dichter en medeorganisator Festina Lente), Janita Monna (auteur en poëzierecensent), Gita Hacham (dichter en schrijver), Aurora Guds (dichter en medeorganisator Eijlders Dichters), Rachel Rumai Diaz (dichter en danser).