Introductie

Granate geeft het onzichtbare een gezicht.

Granate is in 2012 opgericht door dichter, filmmaker en cultureel leider Nafiss Nia, en heeft als doel het zichtbaar maken van woordkunstenaars, met name makers van kleur, en het bevorderen van meer inclusiviteit in de Nederlandse kunst en cultuur.

De naam Granate verwijst naar de Granaatappel, een prachtige vrucht vol van onzichtbare pitten, die met de juiste zorg en aandacht kunnen uitgroeien tot een bloeiende boom. De granaatappel staat symbool voor diversiteit en eenheid van het leven.

Granate team is altijd in de weer met verschillende initiatieven. Zo creëert en produceert ze projecten die op het podium, op papier, in de openbare ruimte, als film of online plaatsvinden. En altijd in samenwerking met andere podia en culturele instellingen.

Ga naar onze projecten voor uitgebreide informatie.

Onze missie

Granate maakt de woordkunstenaars, met name de makers van kleur zichtbaar bij een groot publiek. Voor ons is diversiteit geen trend of thema. Biculturele makers zijn creatievelingen die door hun extra bagage een andere kijk bieden op diverse onderwerpen en niet alleen als experts op het gebied van ‘anders zijn’. Ons belangrijkste doel is het presenteren van de meerstemmigheid van poëzie in de Nederland, om zodoende het onzichtbare een gezicht te geven. Hokjes zijn onvermijdelijk, maar Granate verbouwt de hokjes, slaat bruggen tussen hokjes en creëert nieuwe hokjes op basis van passie en belangstelling in plaats van kleur, maatschappelijke positie of achtergrond.

Onze visie

Bij Granate staat alles in het teken van poëzie en de meerstemmigheid van haar makers. Met ieder plan, ieder project, op ieder podium wil Granate haar publiek trakteren op poëzie die verdieping, variatie en vermaak biedt. Granate kiest per gedicht een bijpassende vorm. Het ene gedicht presenteren we in de vorm van een poëzievoordracht op een podium en een ander gedicht als kunst in de openbare ruimte, zoals poëzie op de stoep. Het gegeven gedicht bepaald de uitingsvorm.

Vrijstelling

Granate is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Granate zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Uw gehele gift komt daarom ten goede aan (de projecten van) Granate. ANBI Standaardformulier Granate.

KvK: 56329555
RSIN: 852076010

Jaarverslagen

2022 | 20212020 | 2019 | 2018 | 2017
2016 | 2015 | 2014 | 2013

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!