banner-yalda-2023-1920-x-500-px

Op vrijdagavond 1 december vieren we de wedergeboorte van de zon. In veel culturen (de Iraanse, Afghaanse, Koerdische, Tadzjiekse en Arabische, maar ook de Scandinavische, Ierse en Canadese) wordt deze nacht geëerd en gevierd. Tijdens Yalda wordt er uitgekeken naar het licht dat middels de langer wordende dagen weer terugkeert. Op zo’n avond wordt veel poëzie gelezen, gedanst en muziek gespeeld, worden er verhalen verteld en granaatappel, watermeloen, noten en zoetigheden genuttigd. Yalda avond staat in het teken van saamhorigheid, verbinding en het vieren van het leven.

poster-yalda-2023.-tekst.midden
poster-granate-prijs-1190-x-1684-px

In het Westen wordt Kerstmis gevierd, maar de wortels van Kerstmis liggen in het feest des lichts oftewel Yalda in het oude Perzië. Volgens het Zoroastrische geloof symboliseert Yalda de geboorte van de zonnegod Mithra.

Op Yalda avond keert de zon terug in een veranderde wereld. Verandering is een constant proces en de uitdagingen waar we mee te maken hebben en vragen nieuwe vaardigheden van ons. Geduld, discipline, saamhorigheid en creativiteit zijn maar een paar van de vaardigheden die wij ons allen meer eigen hebben moeten maken om het licht naar voren te blijven brengen. Het brengt ons samen terwijl de omstandigheden afstand creëeren.

Tijdens Yalda staat het verhaal van een gedeelde, diepgewortelde traditie die mensen met elkaar verbindt centraal. Weliswaar is Yalda van oorsprong een Perzische traditie maar tegenwoordig wordt ‘het feest van het licht’ in vele culturen gevierd. Granate pakt deze traditie groots uit om zoveel mogelijk mensen, met welke achtergrond dan ook, bij elkaar te brengen.

Op 1 december sluit Granate het culturele jaar af met het spetterend feest Yalda, Ook wordt tijdens dit feest de tweede Granate Prijs uitgereikt. Waar genoeg poëziewedstrijden en poëzieprijzen aandacht besteden aan de poëziebundel en de inhoud daarvan, besteedt Granate aandacht aan een belangrijk, maar vaak vergeten element van een poëziebundel: De titel

In een tijdperk waar iedere kunstenaar een ondernemer hoort te zijn en over genoeg kennis en kunde moet beschikken van de vele lagen van marketing, begint het ondernemerschap van een dichter bij het kiezen van een gouden titel. Een titel die lekker bekt en blijft hangen, die mooi is, eigenzinnig, smaakvol en betekenisvol, maar ook relevant voor de inhoud van de bundel.
De hoofdprijs is de Granate Trofee en een geldbedrag van € 1.000,-

Line-Up

Farbod Moghaddam | presentatie
Alja Spaan | voordracht
Edith de Gilde | voordracht
Eva Meijer | voordracht
Koen Stassijns | voordracht
Robin Block | voordracht
Justin Samgar | voordracht
Rosa Bakker | dans
DJ Klapsalon | muziek
Nafiss Nia | voordracht

Yalda is niet compleet zonder de aanwezigheid van traditionele lekkernijen. Daarom zorgt Granate in samenwerking met een cateraar voor lekkere hapjes zoals watermeloen, granaatappelpitjes, noten en zoetigheden welke worden uitgedeeld onder het publiek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!