Poëzie op de stoep 2021

Amsterdam Noord

Na twee geslaagde edities van Poëzie op de stoep, sloeg Granate een poëtische brug naar de andere kant van het IJ en bracht daarmee ook Amsterdam Noord met het project in verbinding! 

Wat voorafging

Het project Poëzie op de stoep deed zijn intrede in het najaar van 2018 als een pilotproject met vier gedichten in de Frederik Hendrikbuurt in Amsterdam. Door de overweldigende reacties van de buurtbewoners, voorbijgangers en dichters heeft Granate in 2019-2020 haar project uitgebreid tot een poëzieroute langs 25 haltes van tramlijn 3. In 2021 reist het project door naar Amsterdam-Noord.

Poëzie, op de stoep!

Poëzie op de stoep is een verbindend project wat buurtbewoners en bezoekers met elkaar verbindt. Door de stad als haar doek te gebruiken nodigt zij de toevallige voorbijganger uit tot het lezen van lokale poëzie. De vluchtige voeten die elkaar over stoepen passeren en kruizen worden zo kort tot een speelse halt geroepen om met elkaar in gesprek te raken over de gemene deler: Amsterdam-Noord.

Kalligrafie

Het lettertype van de gedichten is speciaal voor Granate ontworpen door kalligraaf Raul Balaï. De gedichten zijn op de grond geschilderd door de artiesten Bennie Brasco, Metin Bagirgan en Mr. Juice. De verf wordt eerst gezet met sjablonen en daarna bewerkt met de hand. Het is een kunst- en monnikenwerk. Geen letter is precies hetzelfde, en de afwijkingen maken het een levend geheel.

Dichters

Granate riep dichtende Amsterdam-Noord bewoners op een korte ode aan hun geliefde stadsdeel te schrijven. Uit de inzendingen werden 10 gedichten gekozen door de vakjury bestaande uit Tieka Masfar, Nelleke Lamme-den Boer en Nafiss Nia.

Klik hier of op de granaatappeltjes voor meer info!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam stadsdeel Noord, Fonds voor Noord en Het Amsterdamsche Fonds.

Dichters & Gedichten

Wie doet mee?

Alle deelnemende dichters hebben een binding met Amsterdam Noord. Ze zijn geboren, woonachtig en/of werkzaam in Amsterdam Noord.

Hoe werkt het?

De selectie van de gedichten voor #PODS 2021 in Amsterdam-Noord gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gedicht bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximaal vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag onder alle genres vallen, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gaat over Amsterdam Noord. Laat je inspireren door jouw herinneringen, gevoelens of toekomstwensen voor dit stadsdeel;
  • Iedereen van 0 tot 110 mag meedoen;
  • Het gedicht is Nederlandstalig. Het mag een onderdeel zijn van een reeds bestaand gedicht, mits het aan bovenstaande voorwaarden voldoet;
  • Je kunt alleen deelnemen met een eigen gedicht. Het is niet de bedoeling dat je iemand anders opgeeft voor dit project.

Deelname

De aanmelding voor deelname aan #pods Noord is op 31 maart gesloten. We hebben veel mooie gedichten binnengekregen en willen iedereen die heeft deelgenomen ontzettend bedanken! We gaan zo snel mogelijk met de jury in beraad en laten alle deelnemers spoedig weten of hun gedicht is geselecteerd voor de uitvoering.

Met trots presenteren wij de driekoppige jury van Poëzie op de Stoep Noord: Nafiss Nia, Tieka Masfar en Nelleke Lamme-den Boer.

Nafiss Nia is oprichter en directeur van Granate, maar daarnaast ook dichter en bezig met haar tweede speelfilm. Tieka Masfar is dichter en performer en werkt ook met andere vormen van taal, zo geeft ze bijvoorbeeld dansles in gebarentaal. En tot slot Nelleke Lamme-den Boer, dichter en oprichter van Tekstkwartier, waar zij doceert in creatief schrijven. En alle drie hun gedichten staan al op de stoepen van Amsterdam!

Uitvoering

Voor het aanbrengen van de gedichten kiezen we voor de kunstvorm kalligrafie. De uitvoering wordt gedaan door kunstenaar Raul Balai en zijn team van kalligrafen. Raul heeft ook de gedichten van de eerste PODS editie op de stoep aangebracht en is tevens de ontwerper van het lettertype. De verf wordt eerst gezet met sjablonen en daarna bewerkt met de hand. Het is een kunst- en monnikenwerk. Geen letter is precies hetzelfde, en de afwijkingen maken het een levend geheel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!