ggg-banners-2024-deelnemers-1920-x-500-px

Het Great Granate Gala is een avond vol met poëzie, film, dans en muziek, waarbij 30 artiesten een kort gedicht van zichzelf of van een andere dichter voordragen. Het thema van dit jaar is ‘de Samenspraak van Kleur’, een eerbetoon aan de kleurrijkheid van de LHBTQIA+ gemeenschap.

 

Omdat we ons bij Granate altijd intersectioneel hebben ingezet voor makers van kleur, onderkennen we de urgentie om de LHBTQIA+ gemeenschap in de schijnwerpers te zetten.

Hoewel LHBTQIA+ wordt gekenmerkt door diversiteit, is structurele marginalisatie een gemene deler voor diegenen die zich tot de gemeenschap rekenen. Ondanks dat Nederland een cultureel imago uitdraagt van progressiviteit, is de wetgeving omtrent LHBTQIA+-rechten gebrekkig; zo is Nederland de afgelopen jaren gezakt op de Rainbow Index, een organisatie die wetgeving omtrent LHBTQIA+-rechten rangschikt. Personen uit de gemeenschap ondervinden consequent geweld vanwege de expressie van hun identiteit en voelen zich vaak onveilig in de publieke ruimte.

Juist vanwege het leed dat de gemeenschap draagt, willen wij dit jaar haar kleurrijkheid en kracht eren, en haar stem versterken. Tijdens ons gala zullen we door middel van poëzie voordrachten, filmvertoningen, dansoptredens en muzikale acts een samenspraak van kleur tot stand laten komen en de boodschap van liefde en acceptatie verspreiden.

ggg-poster-2024-594-x-840-px-2
ggg-poster-2024-594-x-840-px-3

 

Great Granate Gala is geïnspireerd door het literaire meesterwerk van de Perzische dichter Attar (1145-1221): De Samenspraak van Vogels. In het gedicht komen alle vogels ter wereld samen om te beslissen wie hun soeverein zal zijn. De wijste van allemaal suggereert dat ze de legendarische Simorgh moeten vinden. Simorgh betekent letterlijk dertig vogels en metaforisch soeverein. De vogels hopen dat de Simorgh hen zal leiden naar transcendentie.

Verschillende vogels vertegenwoordigen verschillende ethische dwalingen die de mensheid hinderen. In het narratief van het gedicht leiden deze kenmerken ertoe dat ze afvallen van de tocht. Aan het eind van het zoektocht, wanneer dertig overgebleven vogels uitgeput op de bestemming aankomen, beseffen ze dat Simorgh niet een individuele soeverein is, maar dat ze samen Simorgh vormen.

De allegorische kwaliteit van het gedicht wordt door ons opgevat als een pleidooi voor diversiteit; dit pleidooi vertaalt Granate naar het thema van het Great Granate Gala 2024: de Samenspraak van Kleur. 

Zaterdag 8 juni 2024
Inloop: 19:30
Programma: 20:00- 22:30

Locatie: Granate
Adres: Chasséstraat 91,
1057 JB Amsterdam

Woordkunstenaars

Albana Shala
Antonije Nino Zalica
Berith Danse
Cat Smits
Dagmar Bosma
Dennis Overeem
Elsbeth Boom
Hasan Gök
Hava Güveli
Jasper Albinus

Jos van Hest
Josse Grunwald
Kwinnie Lê
Leroy Kxng
Luna Wicks
Marthe van Bronkhorst
Miguel Santos
Mounir Samuel
Nafiss Nia

Naomi Montroos
Phoei Ying Tang
Pina Bontius
Sacha Celine Verheij
Sanjaya
Soula Notos
Tessa van Rooijen
Tieka Masfar
Trijntje van de Wouw
Yanaika Zomer

Muziek

Farid Sheek, Sobhan Seifi, Mohsen Masoumi

Dans

Aimée en Hawa

Met Great Granate Gala willen wij de potentiële kracht die zich in diversiteit bevindt, uitdragen; de samenkomst van verschillende stemmen leidt tot een uitwisseling van informatie, ervaringen en gevoelens. Dit brengt nieuwe ideeën de wereld in die bestaande aannames uitdagen en aanzetten tot kritische reflectie over de marginalisatie van afwijkende identiteiten. Granate wil samenwerkingen mogelijk maken die ‘nee’ zeggen tegen hokjesdenken en barrières willen doorbreken. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!