De Granate Prijs:
waar alles draait om de beste titel van een poëziebundel

Granate bestaat dit jaar 10 jaar! Dit prachtige jubileum vieren wij
onder andere met de uitreiking van de eerste Granate Prijs.

In 2022 bestaat Granate 10 jaar en ter ere van dit jubileum wordt in december 2022 de eerste Granate Prijs uitgereikt. De Granate Prijs wordt uitgereikt aan de beste titel van een poëziebundel die afgelopen drie jaar is gepubliceerd. In een tijdperk waar iedere kunstenaar een ondernemer hoort te zijn en over genoeg kennis en kunde moet beschikken van de vele lagen van marketing, begint het ondernemerschap van een dichter bij het kiezen van een gouden titel. Dit is reden dat Granate heeft gekozen voor een focus op de titel.

Er zijn in totaal 193 titels ingediend. Uit deze titels is “Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen” van Hava Güveli door de jury gekozen als de beste titel van 2022. De hoofdprijs is de Granate Trofee en een geldbedrag van €1.000,- euro.

Het Juryrapport

Op het eerste gezicht lijkt dit een vriendelijke titel, een gemoedelijke zin vooral door het informele ‘mooi meegenomen’. De dubbele laag van deze prachtige titel zet zich voort in de bundel, waarin de dichter de lezer meeneemt naar haar innerlijke wereld. Een prozaïsche titel die niet alleen een glimlach om de lippen brengt, maar ook nieuwsgierig maakt waardoor je hongert naar meer. Op verhalende wijze, die doet denken aan die van Duizend-en-een-nacht, voert zij de lezer door haar herinneringen aan vroeger die samensmelten met de wereld van nu, zoals het jonge kind is opgegaan in de vrouw. De herinneringen werpen zich enerzijds op als een blokkade die het alledaagse leven bemoeilijkt; anderzijds vormen zij een aansporing om door te gaan. De bundel laat zich lezen als een doorlopend verhaal waarvan de titel de leidraad is. De gedichten zelf zijn even mysterieus als de titel. Het lijken op het eerste oog duidelijke en zeer toegankelijk en poëtisch geschreven ‘verhalen’, maar tussen de regels door lijkt er iets te ontbreken. Iets wordt niet benoemd, iets dat niet leuk is en dat ‘mooi meegenomen’ is om te vergeten. Dat wat er niet is, is zeer aanwezig.

website-winnaar-gp22-alles-wat-ik-vergeet..-358-x-590-px

De Prijs

De hoofdprijs is de Granate Trofee en een geldbedrag van €1.000,- euro.

De Uitreiking

De uitreiking en bekendmaking van de winnaar vindt elk jaar plaats tijdens het Great Granate Gala.

De jury in 2022

De jury bestaat uit Erna Staal (directeur van de Goudse Bibliotheek de Chocoladefabriek), Hettie Marzak (poëzierecensent en docente Nederlands) en Janice Deul (lifestylejournalist, fashion- & cultuuractivist, publicist en columnist).

Granate Prijs

GESLOTEN VOOR INZENDINGEN

0

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!