naamloos

Poëzie op de stoep 2023

Amsterdam Nieuw-West

Na drie geslaagde edities ‘Poëzie op de stoep’ brengt Granate nu een andere vorm voor ‘Poëzie op de stoep’ naar voren: Poëzie op de bloempotten!

Poëzie, op de stoep!

In deze vierde editie van Poëzie op de stoep heeft Granate gekozen voor een vertrouwde methode in een nieuw jasje. In plaats van poëzie op de stoep zijn de gedichten dit keer gekalligrafeerd op de
grote plantenpotten langs de Burgemeester de Vlugtlaan. Deze poëtische route begint vanaf plein
40’ 45’ en eindigt 1,3 kilometer verderop bij metrostation De Vlugt. Ieder gedicht is uniek en
geschreven door een dichter die een speciale band met Amsterdam Nieuw-West heeft. Zowel
inhoudelijk als praktisch weerspiegelen zij de diversiteit van de buurt en brengen zij een mooie en
interessante afwisseling aan de dagelijkse wandeling door de winkelstraat.

Kalligrafie

De kalligrafen die hebben bijgedragen aan dit project kregen de mogelijkheid om hun schrijfstijlen af te stemmen op de inhoudt van het gedicht. Zo is elke emotie omgetoverd tot een beeldend kunstwerk dat zowel qua vorm en betekenis fijn is om te lezen. De kalligrafen die deze editie hebben mogelijk gemaakt zijn: Hans Schuttenbeld, Tom Vincentie en Sandor Sweet.

kalligraaf1
kalligraaf2
20230405_123655

Klik hier of op de granaatappeltjes voor meer info!

Selectie gedichten

De selectie van de gedichten voor Poëzie op de stoep 2023 | Amsterdam Nieuw-West gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gedicht bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximaal vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag onder alle genres vallen, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gaat over Amsterdam Nieuw West. Laat je inspireren door jouw herinneringen, gevoelens of toekomstwensen voor dit stadsdeel;
  • Iedere dichter van 0 tot 110 mag meedoen;
  • Het gedicht is Nederlandstalig. Het mag een onderdeel zijn van een al bestaand gedicht, mits het aan bovenstaande voorwaarden voldoet;
  • Je kunt alleen deelnemen met een eigen gedicht. Het is niet de bedoeling dat je iemand anders opgeeft voor dit project.

Dichters

Samen met 21 dichters, die wonen of werken in Amsterdam Nieuw-West, heeft Granate 21 gedichten voor de buurt gemaakt. In willekeurige volgorde zijn de deelnemende dichters:
Emily Vierthaler, Hessel du Mark, Hugo Hoes, Doris Schyns Sander Ausems, Nafiss Nia, Gökhan Aksoy, Luna Wicks, Meron Taye, Dagmer Koolwijk, Shanna De Ruiter, Rachad Debdoubi puntjudith, Def P, Oumaima Al Abdellaoui Onno-Sven Tromp, Sander Koolwijk, Jeroen van Wijk, Anne Stoof, Lev Avitan en Marieke Stam.

Dichters & Gedichten

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam stadsdeel Noord, Fonds voor Noord en Het Amsterdamsche Fonds.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!