Duizendenéén Film&Poëzie

Uw wens is onze kracht. Wij verzorgen voor u een programma op maat,
waar het mysterie van het Oosten en de aarde van het Westen elkaar ontmoeten en bevruchten.

Het evenement

Duizendenéén Film&Poëzie is een intercultureel, multidisciplinair en sector overstijgend evenement van Granate bestaande uit vier verschillende concepten, waar biculturele dichters/schrijver en filmmakers een podium krijgen. De nadruk ligt daarbij op voormalig vluchtelingen, zodat veel onzichtbare talenten een gezicht krijgen. Iedere editie heeft een eigen karakter, waarbij film en poëzie centraal staan en waar andere disciplines regelmatig aanschuiven.

Ieder concept van het evenement Duizendenéén Film&Poëzie heeft een eigen karakter en eigen thema, maar alle vier zijn aan elkaar verbonden door de kerndisciplines Poëzie & Film.

Duizendenéén Film&Poëzie is geïnitieerd door Granate en gecreëerd door Nafiss Nia. Tussen 2012 en 2018 heeft dit evenement 27 succesvolle edities beleefd en is uitgegroeid tot een groots evenement. Veel bijzondere, spraakmakende en talentvolle dichters, filmmakers en andere podiumkunstenaars hebben deelgenomen aan dit evenement.

Vanaf 2019 organiseren we dit evenement in opdracht van u, op uw locatie en voor uw publiek. U kunt kiezen uit de vier onderstaande concepten. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@granate.nl

Vier concepten van het evenement Duizendenéén Film&Poëzie

Reading Gilgamesh

Het Gilgamesh-epos is bijna 5000 jaar oud en volgens velen het oudste gedicht. Dit epos is van grote invloed geweest op de literatuur in het Midden-Oosten en heeft veel dichters en andere kunstenaars geïnspireerd. De thema’s van dit klassieke heldendicht zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid. Mede daardoor is dit meesterwerk na 5000 jaar nog steeds springlevend.

Het Gilgamesh-epos bestaat uit twaalf hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar (naar de keuze van de dichters/schrijvers) zullen tijdens dit evenement ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken in een interdisciplinaire act. Alle soorten van kunst – dans, muziek, zang, theater, film, fotografie en mimen- passeren de revue. Tevens zullen de dichters/schrijvers een paar regels uit het epos in een andere taal of een Nederlands dialect voordragen. De voordrachten zullen als een welluidend geheel weerklinken.

Vrijheidsmaaltijd

Onder het thema ‘We komen om te verbinden.’ verzorgt Granate voor u een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. De deelnemers aan dit evenement zijn onder andere dichters en filmmakers met een  vluchtelingen achtergrond en jongeren. 

Granate slaat door dit evenement een brug tussen de jonge en de nieuwe Nederlanders. Deze twee groepen hebben zelf de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt, maar ze hebben zeker een overeenkomst: beiden genieten van de vrijheid in Nederland die de strijders hebben herwonnen na de Tweede Wereldoorlog.

Granate brengt graag op 5 mei (of een ander moment naar uw keuze) de jonge en nieuwe Nederlanders op een feestelijke manier met elkaar verenigen en laten zien hoe zij de vrijheid in Nederland ervaren die ze als geschenk hebben ontvangen. We willen graag laten zien dat er een sterke, maar toch nog onbekende band is tussen deze twee groepen. Het verlangen naar vrijheid en het behouden daarvan is iets wat iedereen hier met elkaar verbindt.

SpeakUp! 

Dit evenement staat in het teken van geëngageerd werk. Dichters, schrijvers en filmmakers, met name voormalig vluchtelingen, presenteren werk waarin zij sociaal-maatschappelijk kwesties aankaarten. De vluchtelingencrisis, het integratiebeleid, werkloosheid en het basisinkomen, feminisme en het glazen plafond, homofobie, opwarming van de aarde en klimaatverandering, ouderenzorg en … het is maar een greep uit de talloze maatschappelijke thema’s waar Nederlandse kunstenaars dagelijks mee worstelen.

Speak Up! is geen debatbijeenkomst, het is een kunstzinnig evenement waar de deelnemende kunstenaars hun woorden en beelden met het publiek delen en hen aan het denken zetten door aan het publiek nieuwe, onverwachte beelden, inzichten, ideeën en emoties te tonen die ontregelen, prikkelen en verrassen. En waarbij niet de maatschappelijke visie maar de kwaliteit en zeggingskracht van het werk voorop staan.

Yalda, de langste nacht

Op de langste avond van het jaar (rond 21 december) verzorgt Granate voor u Yalda – het feest des lichts volgens de Iraanse traditie.

Yalda staat voor de overwinning van het licht op de duisternis door de wedergeboorte van de zon. Niet alleen in de landen die tot het oude Perzië behoren, maar ook in veel andere culturen verspreid over de vijf continenten wordt deze gebeurtenis gevierd, ieder met zijn eigen tradities.

Yalda is de oorsprong van het Kerstfeest, waaruit maar weer eens blijkt dat verschillende culturen vaak nauw verbonden zijn met elkaar. Deze avond staat in het teken van saamhorigheid, verbinding en het vieren van het leven.

Op Yalda trakteren we u een avondvullend programma met sprookjesachtige verhalen, lyrische gedichten, poëtische films, dans & muziek van ver en dichtbij en natuurlijk de traditionele Yalda lekkernijen, granaatappel, watermeloen, noten en koekjes.

Op deze concepten berust copyright

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!