Poëzie op de stoep 2021

Amsterdam-Noord

Na twee geslaagde edities, slaat Granate nu een poëtische brug naar de andere kant van het IJ met het project Poëzie op de stoep en brengt daarmee de stad in verbinding! 

Wie doet mee?

Alle deelnemende dichters hebben een binding met Amsterdam Noord. Ze zijn geboren, woonachtig en/of werkzaam in Amsterdam Noord.

Hoe werkt het?

De selectie van de gedichten voor #PODS 2021 in Amsterdam-Noord gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gedicht bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximaal vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag onder alle genres vallen, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gaat over Amsterdam Noord. Laat je inspireren door jouw herinneringen, gevoelens of toekomstwensen voor dit stadsdeel;
  • Iedereen van 0 tot 110 mag meedoen;
  • Het gedicht is Nederlandstalig. Het mag een onderdeel zijn van een reeds bestaand gedicht, mits het aan bovenstaande voorwaarden voldoet;
  • Je kunt alleen deelnemen met een eigen gedicht. Het is niet de bedoeling dat je iemand anders opgeeft voor dit project.

Deelname

De aanmelding voor deelname aan #pods Noord is op 31 maart gesloten. We hebben veel mooie gedichten binnengekregen en willen iedereen die heeft deelgenomen ontzettend bedanken! We gaan zo snel mogelijk met de jury in beraad en laten alle deelnemers spoedig weten of hun gedicht is geselecteerd voor de uitvoering.

Met trots presenteren wij de driekoppige jury van Poëzie op de Stoep Noord: Nafiss Nia, Tieka Masfar en Nelleke Lamme-den Boer.

Nafiss Nia is oprichter en directeur van Granate, maar daarnaast ook dichter en bezig met haar tweede speelfilm. Tieka Masfar is dichter en performer en werkt ook met andere vormen van taal, zo geeft ze bijvoorbeeld dansles in gebarentaal. En tot slot Nelleke Lamme-den Boer, dichter en oprichter van Tekstkwartier, waar zij doceert in creatief schrijven. En alle drie hun gedichten staan al op de stoepen van Amsterdam!

Uitvoering

Voor het aanbrengen van de gedichten kiezen we voor de kunstvorm kalligrafie. De uitvoering wordt gedaan door kunstenaar Raul Balai en zijn team van kalligrafen. Raul heeft ook de gedichten van de eerste PODS editie op de stoep aangebracht en is tevens de ontwerper van het lettertype. De verf wordt eerst gezet met sjablonen en daarna bewerkt met de hand. Het is een kunst- en monnikenwerk. Geen letter is precies hetzelfde, en de afwijkingen maken het een levend geheel.