Beeldspraak 2020

een samenwerking met Filmtheater de Uitkijk

Omdat de filmtheaters tijdens de tweede lockdown opnieuw hun deuren moesten sluiten, benaderde Filmtheater de Uitkijk ons met de vraag of wij niet iets leuks in hun posterbakken konden hangen, “wat poëzie misschien”? 

We grepen deze kans aan om op papier gedrukte filmpoëzie te maken; een poster met poëzie die aansluit bij een door de dichter gekozen film. Waar film ons een bepaald verhaal vertelt door middel van fictieve beelden, doet poëzie dat door middel van fictieve en speelse woordcombinaties. Waar film speelt met beeld, speelt poëzie met taal. En zo ontstond Beeldspraak, de filmposterpoëzie die danst door een verhaal van woorden, beelden en verbeelding.

Gita Hacham, Justine Knijn, Charlotte de Raad en Nafiss Nia schreven over films die hen beroerd hadden. Zie hierboven het resultaat.

Over de dichters

Charlotte de Raad

is woordkunstenaar en sinds 2021 stadsdichter van Hilversum. Nadat Charlotte anderhalf jaar theater had gestudeerd besloot zij zichzelf door middel van workshops verder te ontwikkelen. Ze werd onderdeel van Poetry Circle 020 en debuteerde in 2018 met een aantal gedichten in de poëzie bundel En ze leefde nog bij Uitgeverij Rorschach. Momenteel is ze werkzaam als programmamaker en redactiemedewerker bij Granate.

Justine Knijn

studeert Film Studies en Cultural Analysis aan de UvA. In de tussentijd werkt ze als filmprogrammeur bij Filmtheater de Uitkijk, en schrijft ze gedichten zoals ze collages maakt. Justine knipt uit de dingen om zich heen en plakt ze weer aan elkaar zodat nieuwe betekenissen ontstaan, hoewel ze ook vindt dat het dagelijkse leven vaak al poëtischer is dan dat het lijkt.

Nafiss Nia

is dichter, filmmaker, public speaker en cultureel ondernemer. Van haar zijn drie dichtbundels- Esfahan, mijn hoopstee (2004), De momenten wachten ons voorbij (2012), 26 woorden voor schoonheid (2019) en Stegen van stilte (2007) gepubliceerd. Naast poëzie maakt Nafiss korte en lange films. Ze is nu bezig met haar tweede speelfilm Die Middag. Nafiss is tevens zakelijk- & artistiek leider van Granate.

Gita Hacham

(Zweden/Nederland) is schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Ze schrijft toneelstukken en scenario’s en regisseert zowel eigen werk als dat van anderen. Daarnaast creëert ze cross-mediale kunstinstallaties en staat zij regelmatig op de bühne met haar poëzie en spoken word. Ook geeft ze les in poëzie, toneel- en scenarioschrijven en is ze sinds kort werkzaam als adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!