Een maandelijks programma (in de vorm van een event of een documentaire) waarin dichters elke keer een maatschappelijk thema aankaarten vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek.

Waar staat poëzie in de huidige samenleving? Hoe kunnen dichters bijdragen, veranderen, bewust maken, troost bieden, kritisch zijn, diverser en inclusiever maken?

Is er een rol weggelegd voor geëngageerde poëzie-beoefenaars om naast (of samen met) andere kunstvormen verschil te maken in het maatschappelijke debat over kwesties als moederschap, onverdraagzaamheid, adoptie, wij versus zij houding, ongeschreven regels, en diversity fatigue? Hoe kijken deze makers naar het leven om hen heen en naar de rol die zij uitoefenen? Kunnen hun woorden het verschil maken? En zo ja, hoe?

Programma

In 2022 produceert Granate een reeks korte documentaires en evenementen met als titel: Words That Matter, waarin dichters in elk programma een maatschappelijk thema aankaarten vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek. We bespreken de thema’s niet in de volle breedte, maar zoomen juist in op de persoonlijke en herkenbare belevingen van de deelnemende makers.

Het organiseren van evenementen bleek in de eerste maanden van 2022 risicovol vanwege covid-19. Het Granate team heeft er na veel beraad voor gekozen om de maandelijkse evenementen van Words That Matter om te zetten in een documentaireserie, waar deelnemers individueel of in een kleine groep daaraan mee kunnen doen. Het midzomer feest Far From Near en het midwinterfeest Great Granate Gala worden wel als evenement georganiseerd.

Hieronder een overzicht van de maandelijkse programma’s en een toelichting op de thema’s die de revue passeren:

[stachethemes_ec cal=9853 view=grid views=grid start_date=2022-01-01 min_date=2022-01-01 max_date=2022-04-31]

[stachethemes_ec cal=9853 view=grid views=grid start_date=2022-05-01 min_date=2022-05-01 max_date=2022-10-31]

[stachethemes_ec cal=9853 view=grid views=grid start_date=2022-11-01 min_date=2022-11-01 max_date=2022-12-31]

Curatoren

Voor het programma van Words That Matter hebben we 10 makers, bestaande uit dichters, filmmakers, danser en muzikanten uitgenodigd om Granate als curator bij te staan en te adviseren bij het aanvullen en inrichten van programma’s en het selecteren van de deelnemers van de 12 edities. De curatoren zijn (van links naar rechts):

Maureen Ghazal (dichter, poëzieredacteur De Revisor), Farid Sheek (muzikant en componist), Beri Shalmashi (filmmaker en schrijver), Nanne Nauta (dichter en uitgever), Marthe van Bronkhorst (dichter en theatermaker), Sander Koolwijk (dichter en medeorganisator Festina Lente), Janita Monna (auteur en poëzierecensent), Gita Hacham (dichter en schrijver), Aurora Guds (dichter en medeorganisator Eijlders Dichters), Rachel Rumai Diaz (dichter en danser). 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!