Gelukkig 2018

Gelukkig 2018

Ik wil ontluiken. Ik wil nergens gesloten
blijven, want waar ik gesloten ben,
daar ben ik onwaarachtig

– Rainer Maria Rilke

In de dagen voor kerstmis heeft Granate weer een bijzonder mooie en geslaagde Yalda-viering neergezet. Wat een aansprekend en gevarieerd programma was het dit jaar, en wat een bijzondere artiesten! Voor de buitenwereld heeft Granate hiermee het jaar afgesloten, maar op derde kerstdag waren de medewerkers van Granate al weer hard aan het werk. Niet alleen om Yalda netjes af te ronden (u wil niet weten hoeveel werk er ook na een evenement nog gedaan moet worden), maar ook om ervoor te zorgen dat verschillende aanvragen voor subsidies en fondsen nog voor het einde van het jaar kunnen worden ingediend.

Zo’n aanvraag is niet zomaar gedaan. Iedere aanvraag moet natuurlijk vergezeld gaan van een projectplan, een begroting en een dekkingsplan, maar daarnaast heeft ieder fonds ook nog de nodige vragen die hij graag beantwoord wil hebben. Praktische vragen die snel te beantwoorden zijn en meer beschouwende vragen over het wezen van Granate: Waar staat Granate voor? Waarin onderscheidt Granate zich van andere organisaties? Wat wil Granate bereiken? Vragen waarvan het goed is dat je ze af en toe ook aan jezelf stelt, en zeker als je als organisatie net de eerste 5 jaar van je bestaan hebt afgesloten.

Dit soort vragen kunnen we natuurlijk beantwoorden aan de hand van statuten en andere papieren, maar papier en woorden zijn geduldig en vertellen niet alles. Je kunt mensen immers vaak ook beter beoordelen op hun daden dan op hun woorden. En wat zeggen de daden van Granate?

Granate maakte afgelopen jaar de wereld mooier met de vier bijzondere evenementen die zij organiseerde: drie evenementen om een bijzonder moment in het jaar op een bijzondere manier te vieren (Yalda, Reading Gilgamesh ter ere van Wereldpoëziedag en Vrijheidsmaaltijd ter ere van 5 mei) en één evenement om te vieren dat kunstenaars in Nederland zich vrij en onbeperkt kunnen uiten (Speak Up!). Yalda, Reading Gilgamesh en Vrijheidsmaaltijd zijn inmiddels uitgegroeid tot een mooie boom, Speak Up! is een jonge loot die nog verder moet groeien. Granate maakt op deze evenementen onzichtbaar talent zichtbaar: professionele kunstenaars met een niet-Nederlandse achtergrond die in Nederland nog onzichtbaar zijn. En Granate verbindt op deze evenementen mensen met elkaar: bekende kunstenaars met nog onzichtbare talenten, dichters en filmmakers uit alle hoeken van de wereld met een Nederlands publiek, en tot slot mensen uit het publiek met elkaar.

Kortom: Granate maakt mooier, verbindt en maakt zichtbaar. Dat is de kern van Granate en daar gaan we ook in 2018 mee verder. We gaan verder met de bestaande evenementen en beginnen met nieuwe projecten: Poëzie op de stoep (dichtregels die we op de straten van Amsterdam gaan aanbrengen), filmoëzie (korte poëtisch films geïnspireerd op een gedicht), een film- en een poëziewedstrijd voor jongeren en een nieuwe speelfilm (werktitel: Die Middag) over twee vluchtelingen die een nieuw bestaan moeten opbouwen in Nederland. Dance Iranian Style is aangekocht door de BBC en wordt de komende 2 jaar 5 keer uitgezonden.

Om dit alles mogelijk te (blijven) maken gaat Granate weer verder professionaliseren: we hebben onze Raad van Toezicht uitgebreid met Vera Barfi, een ondernemer die haar eigen onderneming heeft laten uitgroeien tot een succesvol bedrijf en die ons bij onze groei kan ondersteunen. En we zoeken een zakelijk leider die samen met ons Granate verder op de kaart wil zetten.

Kortom, ook in 2018 kunt u weer veel verwachten van Granate! Om dit mogelijk te maken hopen we dat u zich aan ons wil verbinden. Want alleen samen kunnen we met de juiste zorg en aandacht Granate nog verder laten groeien. Dat kan door Vriend van Granate te worden. Vriend bent u al voor een bedrag vanaf  € 3,00 per maand. Dat lijkt niet veel, maar samen zorgen onze Vrienden er op die manier voor dat we onze mooie projecten kunnen blijven uitvoeren en onbekende talenten kunnen laten bloeien. Hier vindt u alles over hoe u ons kunt steunen door Vriend van Granate te worden.

Ik wens iedereen een vruchtbaar en vreugdevol 2018!

Leonard de Weerd

happy-new-year-sm-klein

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Uw aanmelding voor onze nieuwsbrief is bevestigd!

Maya Reus